Tomas pece housky uzdibuje kousky …

… aneb prvni prace v Australii.

Hned prvni tyden pobytu v Australii jsem od jednoho (vlastne jedineho) ceskeho spoluzaka dostal kontakt na pekarnu, kde pry porad prijimaji nove lidi. Tak jsem tam zavolal a sebe i Jirku jsem tam nahlasil, ze bysme tam chteli pracovat. Chvili se nic nedelo, ale minuly tyden se ozvali. Domluvil jsem se, ze se tam prijdu ukazat 31.3.2008. To je vlastne presne mesic po tom, co jsme s Jirkou vyrazili na nase cesty. Tyyy jo, to uz je mesic? To to leti :-).

Predem jsem si zjistil, jak se tam dostanu. Cestovani to je sice jednoduche, ale je to docela na dlouho. Jede se tam vlakem, ktery ma zastavku primo u skoly. Cesta tam ale trva neco malo pres hodku. Takze se vlakem asi docela najezdim :-). Melo by se tam pracovat 2x tydne po 10 hodinach. Takze, kdyz jsem to tak spocital, tak kdyz tam prijedu na 4, tak budu koncit ve 2 rano. Uffff.. to je maso. Kdyz jsem se dival, jak se da pak dostat zpatky, tak jsem nasel spojeni jenom busem. Bude to trvat neco pres 2 hodky. No, uz se na to tesim :-).

Takze, jak uz jsem psal, po skole jsem vyrazil. Po hodine jsem vazne dorazil na misto. Bal jsem se, abych to neprejel, protoze ve vlaku, ve kterem jsem jel, hlasil stanice ridic a tomu jsem kazdou druhou stanici nerozumnel :-). Nakonec ale vsechno dobre dopadlo a ja jsem se vystoupil spravne. Dokonce i pesi cast trasy jsem zvladl v poho. Ja jsem tak dobry :-).

Kdyz jsem dorazil na misto, tak nasledovala standardni procedura podobna prijiimani do prace u nas. Normalne jsem podepsal par papiru. Vyplnil cislo uctu a podobne hovadiny. Pak prisla strasne nudna cast, kdy me donutili se 2 hodiny divat na video. Vsechno, co bylo na videu (a bylo to tam pro jistotu 2x) jsem si uz pred tim musel precist. Super. Malem jsem u toho usnul :-). A to jako vazne, protoze vcera jsme sli spat pekne pozde (asi ve 2) – divali jsme se na 2 dily Pana prstenu :-).

Po videu jsem se sel prevect do “pracovniho”, a pak jsem sel na plac. Predstavil me tam. Skoda, ze jsem si nezapamatoval skoro zadna jmena :-). Jeste, ze vim, ze tato prace je jenom prechodna. Asi bych to nemohl delat naporad. Spociva to v tom, ze se stoji u pasu a bude se davat chleba do krabic, nebo se ty krabice bali. Vazne strasne narocna prace :-). Hlavne teda na hlavu :-).

Jak jsem psal, myslel jsem si, ze z prace odejdu az ve 2, ale okolo 10 mi rekli, ze uz muzu jit. Domluvil jsem si normalni sichtu na stredu. Jsem na ni zvedavy. Nafasoval jsem chleba a vyrazil na cestu zpatky. Jel jsem zase vlakem. Jedna cesta stoji $5.60. No neni to nejlevnejsi, ale da se to.

Vystupoval jsem na Central Station. Tam jsem si nasel zastavku, ze ktere mi mel jet bus domu. Jak jsem zjisitl, tak mel jet az za pul hodiny. Asi po 10 minutach prijel jiny, ale videl jsem tam nazev zastavky, na ktere jsem mel vystupovat, kdybych byl v praci az do 2. A myslel jsem si, ze vim, ktera to je :-). Jak uz zacinate tusit, tak jsem to nevedel :-). Asi po 20 minutach jsem vystoul na plazi Maroubra. Kdybyste videli, jak jsem si nadaval, ze jsem nepockal jeste chvilku na ten dalsi autobus. No, co se da delat, musim se nejak dostat zpatky. Tak jsem nastoupil na abutobus opacnym smerem a doufal jsem, ze tentokrat nejakym zazrakem poznam, kdy vystoupit. Konecne jsem na jedne zastavce uvidel neco povedomeho – Anzac Pde. Tak jsem se zaradoval a vystoupil. Jak jsem pozdeji zjistil tak ono “PDE” znamena “Parade”. To je strasne dlouha ulice. Bylo na ni asi 7 zastavaek a ja jsem vystoupil na te nejvzdalenejsi strane. Ale kdyz jsem vystupoval, tak jsem to samozrejmne jeste nevedel.

Kdyz jsem vystoupil, vubec jsem netusil, kde jsem. Co v takove situaci udelate? Pravdepodobne se nekoho zeptate, ze ano? Tak jsem to udelal i ja. Hned u zastavky byla benzinka, tak jsem tam zasel a zeptal se, jak se dostanu na King Street – tam ted bydlime. Nastesti tam byli strasne ochotni a v mape mi cestu ukazali. Kupodivu jsem to trefil presne podle popisu a jako bonus jsem jeste zjistil, kde budu ve stredu vystupovat. Kdyz si predstavim, ze bych podobnou anabazi mel absolvovat ve 4 rano, tak jsem mozna rad, ze se mi to stalo ted :-). Domu jsem nakonec dorazil asi ve 3/4 na 1. Zalehl jsem do postele a usnul :-).

(103)

Napsat komentář

Your email address will not be published.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..