Přejděte z ICQ na Jabber

Četli jste někdy licenci programu ICQ? Ne? Tak to doporučuju se podivat bud na anglickou nebo na českou verzi podivat. Základní problémy této licence shrnuje článek: na www.root.cz.

Abyste nemuseli číst všechny odkazy, které jsem výše uvedl, tak vám to nejhorši z ICQ 🙂 nastíním. A věřte mi, že teď si legraci dělat nebudu.

  1. věděli jste, že věk uživatele *ICQ* musí být minimálně 13 let (ne, že by mě to při mém věku nějak trápilo, jen mi to přijde jako pořádný nesmysl), ale to nejlepší teprve přijde
  2. oficiální klient – pro komunikaci přes ICQ se podle licence smí používat pouze oficiální klient. Takže pokud používáte Mirandu, QIP nebo nějaký jiný program, tak licenci porušujete.
  3. reklama – tím, že používáte ICQ se zavazujete k tomu, že nebudete nijak blokovat reklamu, která se zobrazuje v oficiálním klientovi. BTW když jsem přestal používat oficiálního klienta, tak to bylo hlavně kvůli této reklamě. Sakra, teď jsem na sebe práskl, že tuto licenci porušuju :-).
  4. komerční použití – protokol ICQ je možné používat pouze pro osobní použití, není možné jej používat pro firemní komunikaci ani pro komunikaci se zakazniky.
  5. ukončení služeb – pokud porušujete licenci, tak má provozovatel sítě ICQ možnost vám kdykoliv zablokovat používání ICQ.
  6. změna licence – provozovatel sítě ICQ má právo kdykoliv změnit licenční ujednání. Souhlas s novým licenčním ujednáním dáte najevo tím, že budete ICQ nadále používat.

Toto shrnutí je inspirované člankem z www.root.cz, na nejž je odkaz výše. Líbí se vám takové licenční ujednání? Mě osobně tedy ne. A co s tím můžeme dělat? Můžeme začít používat jiný komunikační protokol než je ICQ. Já už jsem s tím začal. Nemyslete si, není jich zase tak málo. Já osobně preferuju Jabber. Jak na to? Čtěte dál.

Jak Jabber funguje? Na světě je velké množství Jabber serverů, dokonce si můžete jeden rozběhnout i doma, když budete chtít :-), ale o tom možná někdy příště. Každý z těchto serverů poskytuje kromě instant messagingu (posílání zpráv) i další služby, jako je např. posílání SMS, slovníky apod. Možná si říkáte, když je více serverů, tak to se jako na jednom zaregistruju a budu moct posílat zprávy jenom lidem z tohoho serveru? Odpověď samozřejmě zní: “Ne!” Budete je moct posílat na všechny servery, protože vaše uživatelské jméno se skládá jednak ze jména, které si na serveru zaregistrujete následovaného znakem “@” a za ním jméno serveru. Např. moje je “saric@jabber.cz”.

Tím jsme se pomalu dostali k tomu, jak a kde si účet na Jabberu založit. Pokud by se vám můj popis používání zdál nepřehledný nebo dokonce zmatený :-), tak můžete zkusit návod jak začít. Kroky vedoucí k úspěšnému začátku používání Jabberu:

  1. zvolte si uživatelské jméno – skládá se ze dvou části přezdívky a jména serveru. V članku se dozvíte, jaké jména serverů můžete použít pro server jabber.cz
  2. zvolte si klienta – u Jabberu tomu není tak jako u ICQ, tj. že by vás někdo nutil k používání jednoho jediného klienta, máte možnost výběru. Pokud používáte nějakého klienta na komunikaci v nějakém protokolu a tento klient podporuje i protokol Jabber, tak neváhejte a použite ten váš. Pokud žádný nepoužíváte, tak se mrkněte, jaké máte možnosti. Já osobně doporučuju klienta Miranda. Já osobně jej používám zdárně již několik let a jsem nadmíru spokojený. Pokud si stáhnete Mirandu z výše uvedeného serveru, tak bude bez pluginů, což znamená, že bude vypadat děsně :-). Doporučuju stáhnout si miranda pack, který v sobě obsahuje všechno potřebné. Dokonce, když budete chtít, tak na vás bude “mluvit” česky :-).
  3. pokud jste si stáhli výše zmíněný miranda pack, tak v tomto kroku si v něm vytvoříme uživatelský účet.
    1. spusťte Mirandu
    2. zobrazte si “Options”
    3. v položce “Network -> Jabber”, vyplňte vaše údaje, tedy Username, Password, Login server a klikněte na tlačítko “Register new user”. Tímto by se vám měl na serveru “Login server” založit váš uživatelský účet.
    4. teď už můžete *Mirandu* používat podobně jako jste byli zvyklí používat ICQ.

Pokud jste postupovali podle návodu, tak si do Mirandy můžete připojit i svůj ICQ účet. Toto uděláte přes “Options”, “Network -> ICQ”, tady vyplňte svoje přihlašovací údaje pro ICQ a můžete najednou používat ICQ i Jabber. Ale pozor na to, že ohledně ICQ budete poručovat licenci. Máte teď sice lepšího :-), ale nelegálního klienta.

Dnes jsem se dozvěděl docela zajímavou novinku. Uvidíme, co se z toho vyklube :-). Přes tento server by mělo být možné komunikovat s lidma na ICQ pomocí Jabberu. Zkoušel jsem to, ale nefungovalo to. Možná to bude tím, že tento server běží zatím pouze v testovacím provozu.

Jabberu zdar :-).

(111)

Napsat komentář

Your email address will not be published.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..